×

جستجو

×

دسته بندی ها

×
توجـه
برای استفاده از نسخه ویندوزی به رمز عبور نیاز دارید درصورتیکه رمزعبور ندارید بعدازنصب، بر روی لینک " رمز عبور را فراموش کرده ام" کلیک کنید.
دانلود نسخه ویندوز

دانلود کتاب از اپلیکیشن کتابچین

×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای دریافت لینک دانلود شماره همراه خود را وارد کنید
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای مطالعه نمونه کتاب، ابتدا اپلیکیشن کتابچین را نصب نمایید.
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
دانلود رایگان نسخه ios
دانلود از اپ استور
قانون اساسی

دانلود کتاب قانون اساسی

قانون اساسی
برای دانلود این کتاب و مطالعه هزاران عنوان کتاب دیگر، اپلیکیشن کتابچین را رایگان دانلود کنید.
%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

جزئیات
فهرست
نقد و بررسی

نام کتاب : قانون اساسی

نویسنده : شهلا رضایی

ناشر : قانون یار

تعداد صفحات : 126 صفحه

شابک : 978-600-7918-10-8

تاریخ انتشار : 1394

رده بندی دیویی : 342/55023

دسته بندی : حقوق عمومی و خصوصی

نوع کتاب : Epub

قیمت نسخه الکترونیک : 12000 تومان


معرفی کتاب

" قانون اساسی"  
به همراه اصلاحات و تغییرات و تتمیم قانون اساسی مصوب 1368
کتاب حاضر اثری از شهلا رضایی و نظارت فنی نگار جعفری می باشد که توسط انتشارات قانون یار منتشر شده است.
ملت مسلمان ایران پس از گذر از نهضت ضد استبدادی مشروطه و نهضت ضد استعماری ملی شدن نفت به این تجربه گرانبار دست یافت که علت اساسی و مشخص عدم موفقیت این نهضت‌ها مکتبی نبودن مبارزات بوده است. اما به دلیل دور شدن این مبارزات از مواضع اصیل اسلامی، جنبش‌ها به سرعت به رکورد کشانده شد. ولی انقلاب اسلامی و وجدان بیدار ملت ضرورت پیگیری خط نهضت اصیل مکتبی و اسلامی را دریافت. نهال انقلاب پس از یک سال و اندی مبارزه مستمر و پیگیر ودر میان فریاد های «استقلال،آزادی، حکومت اسلامی» به ثمر نشست و به پیروزی رسید. اکنون قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بیانگر نهادها و مناسبات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه باید راهگشای تحکیم پایه‌های حکومت اسلامی و ارائه دهنده طرح نوین نظام حکومتی بر ویرانه‌های نظام طاغوتی قبلی گردد. در زمستان ۱۳۵۷ و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، ایده تدوین قانون اساسی توسط امام خمینی در پاریس مطرح شد. در همان‌جا پیش‌نویس اولیه قانون اساسی تهیه شد. بعدها پس از پیروزی انقلاب، این پیش‌نویس توسط افراد و گروه‌های مختلف مورد نقد و بررسی قرار گرفت. در ۱۵ بهمن ۵۷، امام خمینی از جمله وظایف دولت موقت مهدی بازرگان را تشکیل مجلس مؤسسان منتخب مردم برای نگارش قانون اساسی اعلام کرد.  پس از شروع کار دولت بازرگان، شورای عالی طرح‌های انقلاب با تصویب هیئت دولت در ۸ فروردین ۵۸ تأسیس و از وظایف این شورا، تهیه طرح قانون اساسی بر مبنای ضوابط اسلامی و اصول آزادی عنوان شد. در ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی برگزار و اعضای منتخب از ۲۸ مرداد شروع به تدوین قانون اساسی کردند. در ۲۴ آبان ۵۸ کار تدوین به پایان رسید و دو روز بعد (۲۶ آبان ۵۸) در روزنامه کثیرالانتشار کیهان به چاپ رسید. همه‌پرسی قانون اساسی در ۱۱ و ۱۲ آذر برگزار شد و با رأی قریب به اتفاق (98/2 درصد) ملت به تصویب نهایی رسید.  در سال ۱۳۶۸ پس از حکم امام خمینی به آیت‌الله خامنه‌ای رئیس‌جمهور وقت، اصلاحاتی در این قانون صورت پذیرفت و سمت نخست‌وزیری در سمت ریاست جمهور ادغام شد و سمت جدید پدیدآمده را ریاست جمهوری نامیدند. این اصلاحات سه ماه پس از درگذشت امام خمینی در همه‌پرسی به تصویب رسید.
 در بخشی از این کتاب میخوانیم:
" قاضی موظف است کوشش کند حکم هر دعوا را در قوانین مدونه بیابد و اگر نیابد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر، حکم قضیه را صادر نماید و نمی تواند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین مدونه از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزد."
 

فهرست مطالب

فصل اول: اصول كلی

فصل دوم: زبان، خط، تاریخ و پرچم رسمی كشور

فصل سوم: حقوق ملت

فصل چهارم : اقتصاد و امور مالی

فصل پنجم: حق حاكمیت ملت و قوای ناشی از آن

فصل ششم : قوه مقننه

فصل هفتم: شوراها

فصل هشتم : رهبر یا شورای رهبری

فصل نهم : قوه مجریه

فصل دهم : سیاست خارجی

فصل یازدهم: قوه قضائیه

فصل دوازدهم : صدا و سیما

فصل سیزدهم: شورای عالی امنیت ملی

فصل چهاردهم: بازنگری در قانون اساسی

نقد و بررسی کتاب قانون اساسی

 

قانون اساسی چیست؟

در هرکشور برای ایجاد و تنظیم قوانین نیاز به راهنما و سرلوحه ای وجود دارد قانون اساسی بالاترین سند حقوقی هر کشور است که با استناد برآن برای تنظیم قوانین دیگر اقدام می کنند.قانون اساسی تعیین کننده اصول سیاسی سلسله مراتب ها، جایگاه ها و اختیارات قدرت های مختلف کشور است و ضامن حقوق شهروندان آن می باشد. قانون اساسی فصل الخطاب می باشد و باید تمامی قوانین مطابق با قانون اساسی باشند. به طور کلی مشخص می کند قدرت های کشور اعم از مجریه، قوه مقننه و قضائیه چه اختیارات و چه مسئولیتهایی در برابر مردم آن کشور دارند، علاوه بر اینها مواردی مثل قوانین و سیاستهای کلی اقتصادی، فرهنگی، روابط خارجی و...را تحت پوشش قرار می دهد.

در حال حاضر اکثر کشورهایی که در سازمان ملل هستند دارای قانون اساسی می باشند اما تعداد کمی ازآنها آن را اجرا و عمل می کنند. قانون اساسی کشورها اغلب به صورت کلی بیان شده تا بتواند مدت زمان بیشتری عمر کند برای همین در دوره های مختلف نیاز به تفسیر آن می باشد.

 

شورای نگهبان

شورای نگهبان دارای وظایف متعددی است از میان آنها دو مورد " نظارت برقانون گذاری " و " تفسیر قانون اساسی " دارای اهمیت ویژه ای می باشند.

قوانینی که در کشور تعیین می شوند باید منطبق بر " شریعت " و " قانون اساسی " باشند.سنجش اینکه این قوانین با این دو اصل هم راستا هستند و طبق آن وضع شده اند بر عهده شورای نگهبان می باشد و پس از اینکه این شورا آنها را تایید نمود قابلیت اجرا دارند.

مقوله بعدی تفسیر قانون اساسی می باشد، با توجه به کلی بودن قوانین و اینکه جزئیات در آن بیان نشده در هر دوره ای نیاز به شرح و تفسیر قوانین می باشد تا باتوجه به شرایط آن زمان بتوان به آن قوانین تکیه کرد.

تفسیر در لغت به معنای پرده برداری و کشف مُراد از لفظ مشکل و اظهار معنای معقول از یک کلام یا کلمه می باشد .

خود شورای نگهبان تفسیر قانون را به این شرح اعلام میکند: " مقصود از تفسیر، بیان مراد مقنّن است، بنابراین تضییق و توسعه قانون در مواردی که رفع ابهام قانون نیست، تفسیر تلقی نمی شود "

تفسیر قانون را نباید یکی از امور روزمره شورای نگهبان در نظر گرفت، بلکه تفسیر زمانی انجام می شود که در تعبیر از قانون مشکل بزرگی بوجود آمده باشد و بن بست جدی حادث شده باشد.

 

قانون اساسی

 

 

قدمت قانون اساسی

سابقه قوانین اساسی بسیار طولانی است به عنوان نمونه می توان به یکی از مجموعه قوانین دوران باستان ایران اشاره کرد، منشور کوروش بزرگ پادشاه هخامنشی ایران زمین، که در سال ۵۳۹ قبل از میلاد بعد از فتح بابل به دستور وی مرقوم شد. این منشور نخستین منشور حقوق بشر جهان می باشد، و نسخه بدلی آن در سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگهداری می شود.

از مجموعه های قوانین باستانی دیگر می توان به قانون لیپیت-ایشتار، آشور، و دین یهود اشاره کرد.

تدوین قانون اساسی به شکل فعلی آن به قرن هیجدهم میلادی در اروپا بر میگردد. اولین قانون اساسی بعد از انقلاب کبیر فرانسه در سال 1791 تدوین شد و چند بار اصلاحاتی در آن ایجاد شد. این قانون سرآغازی برای تدوین قوانین اساسی مختلف در کشورهای دیگر شد.

 

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

درتاریخ انقلاب اسلامی ایران رویدادها و حوادث ریز ودرشتی صورت گرفته، اتفاقاتی که خیلی ازآنها باعث افتخارملی کشور شده و یادآوری آنها باعث غرور مردم می شود یکی از بزرگترین آنها تدوین قانون اساسی می باشد.ایده ابتدایی قانون اساسی در سال 1357 توسط امام خمینی در پاریس مطرح شد و درهمانجا ایشان با همفکری یارانشان توانستند پیش نویس قانون را تهیه کنند و درایران به آقای بازرگان دستور دادند تا با تشکیل مجلس موسسان منتخب ملت اقدام به تدوین قانون اساسی نمایند.قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ توسط مجلس خبرگان قانون اساسی تصویب شد. این قانون دارای 177 اصل می باشد و همان سال به رفراندوم گذاشته شد و تایید شد. در سال ۱۳۶۸ پس از حکم امام خمینی به رئیس جمهور وقت یعنی آیت الله خامنه ای، اصلاحاتی در این قانون انجام شد و سمت نخست وزیری حذف شد و سمت جدید رئیس جمهور درآن ثبت شد. این اصلاحات درهمه پرسی ای که سه ماه بعداز فوت امام خمینی گذاشته شد به تصویب رسید.

 

ساختار قانون اساسی ایران

قانون اساسی شامل چهارده بخش می باشد که عبارتند از:

  1. اصول کلی
  2. زبان، خط، تاریخ و پرچم رسمی کشور
  3. حقوق ملت
  4. اقتصاد و امور مالی
  5. حق حاکمیت ملت و قوای ناشی از آن
  6. قوه مقننه
  7. شوراها
  8. رهبر یا شورای رهبری
  9. قوه مجریه
  10. سیاست خارجی
  11. قوه قضائیه
  12. صدا و سیما
  13. شورای عالی امنیت ملی
  14. بازنگری در قانون اساسی

 

سخنان بزرگان در مورد قانون اساسی ایران

امام خمینی (ره) : قانون اساسی یکی از ثمرات عظیم، بلکه بزرگترثمره جمهوری اسلامی است، و رأی ندادن به آن به هدر دادن خون شهیدان ماست.

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای : قانون اساسی میثاق بزرگ ملی و دینی و انقلابی ماست.

قانون اساسی ستون فقرات نظام و در حقیقت مرکز اصلی سلسله اعصاب نظام است.

منشور رسمی و قانونی انقلاب و کشور عبارت است از قانون اساسی ما. همه چیزهایی که برای اداره امور ملت لازم است، به شکل متین و مستحکمی در این منشور وجود دارد.

امام (ره) یک قاعده ی محکم و مستحکمی به نام قانون اساسی را به وجود آورد که بر اساس این قاعده میشود تمدن عظیم اسلامی را بنا نهاد.

 

قانون اساسی ایران

 

 

صفحه کتاب قانون اساسی در ویکی پدیا

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86_%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D8%B3%DB%8C_%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C_%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C_%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86

 

سخن آخر

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبیّن نهادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران است و بر اساس اصول اسلامی تبیین شده است که خواستگاه ملت مسلمان می باشد. از نظر اسلام حکومت یک اندیشه و قدرت دیکتاتوری نیست بلکه تجمیع فکری و قلبی یک ملت است که باهم هم راستا و همسو شده اند تا خود را برای رسیدن به سعادت که همان رسیدن به ذات باریتعالی است آماده کنند. با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی ایران، قانون اساسی نفی هرگونه استبداد و مسیر خودکامه را تضمین می کند. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که بر پایه احکام روشنگر دین اسلام گردآوری شده است یکی از پیشرفته ترین قوانین جهان و به عنوان میثاق ملی، در اختیار ما می باشد. تجربه ناموفق کشورهایی مثل تونس و مصر خود این اهمیت را بیشتر می کند که عملا بسیاری از آرمان های ملت در بیداری اسلامی با قوانین اساسی سکولار بر باد رفته است.

 

%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

کتاب های دیگر انتشارات قانون یار

کتاب های دیگری از نویسنده شهلا رضایی

نظرات کاربران

×
راهنمای نقد و نظر برای کتاب:

برداشت شما از محتوای کتاب چیست؟ مانند یک کارشناس نظر دهید. به نظرات کوتاه مثل خوب عالی و...چین تعلق نمی گیرد

*امتیاز دهید
Captcha
پاک کردن
کمال کمیایی

وقتی قانون رو میخونی میبینی که مسئولین، خیلی جاهارو یا اجرا نمی کنن، یا راه دور زدن برای خودشون گذاشتن

1399-10-29

برچسب ها