×

جستجو

×

دسته بندی ها

×
توجـه
برای استفاده از نسخه ویندوزی به رمز عبور نیاز دارید درصورتیکه رمزعبور ندارید بعدازنصب، بر روی لینک " رمز عبور را فراموش کرده ام" کلیک کنید.
دانلود نسخه ویندوز

دانلود رایگان کتاب از اپلیکیشن کتابچین

×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای دریافت لینک دانلود شماره همراه خود را وارد کنید
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای مطالعه نمونه کتاب، ابتدا اپلیکیشن کتابچین را نصب نمایید.
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
دانلود رایگان نسخه ios
دانلود از اپ استور
نون والقلم

دانلود کتاب نون والقلم

نون والقلم
برای دانلود این کتاب و مطالعه هزاران عنوان کتاب دیگر، اپلیکیشن کتابچین را رایگان دانلود کنید.
%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

جزئیات
فهرست
نقد و بررسی

نام کتاب : نون والقلم

نویسنده : جلال آل احمد

ناشر : کتابچین

تعداد صفحات : 89 صفحه

دسته بندی : رمان های ایرانی, داستان های کوتاه

نوع کتاب : Epub

قیمت نسخه الکترونیک : رایگان


معرفی کتاب

"نون والقلم"
کتاب حاضر اثری از جلال آل احمد می باشد.
اثر حاضر یک رمان تاریخی است که داستان آن در اوایل حکومت صفویان در جریان است که برای اولین بار در سال 1340 منتشر شد. این کتاب  از مشهورترین آثار جلال آل احمد است که بر خلاف دیگر آثار جلال که غالبا به صورت داستان طنز  روایت می شوند، گزارشی از شرایط سیاسی و اجتماعی است. داستان کتاب نون والقلم روایت یک فرقه متصوفه است که در مقابل حاکم وقت می ایستند و حکومت را بدست می گیرند. اما بعد از رسیدن به حکومت، با مشکلات زیادی روبرو می شوند و متوجه می شوند که رعایت عدالت در حکومت بر مردم کار بسیار سختی است. به طور کلی جلال آل احمد دارای نگاه منفی به فرقه تصوف در ایران بود و همواره آنها را زیر سوال برده است. ضمنا این نکته را هم باید ذکر کنیم که این فرقه به صورتی تصویرسازی شده که در واقع به فرقه بهاییت نزدیک است.
جلال آل احمد متولد 11 آذر 1302 در خانواده ای روحانی در تهران به دنیا آمد. او اصالتا اهل شهرستان طالقان در روستای اورازان بود. پدر او پس از پایان دبستان اجازه تحصیل در دبیرستان را به او نداد اما او به دور از چشم پدرش در کلاس های دارالفنون اسم نوشت. او روزها کار می کرد و شب ها درس می خواند. او تحصیلات خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشسرای عالی تهران ادامه داد. جلال از نویسندگان روشنفکر و مترجمان ایرانی و همسر سیمین دانشور بود. جلال در شهریور 1348 در سن 46 سالگی درگذشت.

در بخشی از این کتاب می خوانیم :
" - تو هم که باز رفتی سر حرف‌های همیشگیت جانم. گور پدر مردم هم کرده، امروز را عشق است که یک مشتری حسابی به تورمان خورده. می‌دانی جانم؟ عصری زن میزان‌الشریعه آمده بود این جا. زن اولش را می‌گویم. نمی‌دانم چه دل خونی از دست شوهره داشت. یک چشم اشک، یک چشم خون. دعای محبت می‌خواست جانم؛ تا هووی تازه را از چشم شوهرش بیندازد. می‌دانم حالا باز می‌روی سر منبر. اما وقتی مردم توی این جور بدبختی‌ها خیال می‌کنند از دست دعای تو کاری ساخته است تو چه تقصیری داری، جانم؟ غرض. تو که از کاسبی ما خبر داری. آمده بود و خبر خوشی برای ما داشت. "

فهرست مطالب

این کتاب فهرست ندارد.

نون والقلم، تقابل بین جلال و مردم

فکر می کنم در بین نویسندگان داخلی نوشتن تحلیل برای کتاب های آل احمد سخت تر باشد. سبک خاص و روان نویسی آل احمد که ناشی از نزدیکی زبان داستان به زبان مردم عادی است، این کار را سخت کرده است. در حقیقت نقد و تحلیل بر کتاب هایی چون نون والقلم، مدیر  مدرسه و ... که داستانشان بر آمده از داستان جامعه و مردم کوچه و بازار می باشد، به نوعی تحلیل یک تاریخ اجتماعی محسوب می شود. با این حال با این بهانه نمی توان از زیر این مسئولیت شانه خالی کرد. از این رو در اینجا قصد داریم سراغ کتاب نون والقلم برویم. کتابی که از نظر سبک نوشتاری متفاوت تر از بقیه کتاب های جلال آل احمد می باشد و از نظر محتوا کمتر زبان مردمی را دخیل کرده است. این مقاله قرار است در بین این دو مفهوم گفت و گو کند.

قبل از شروع به گفتن از این کتاب و تحلیل آن، بهتر است بدانیم که جلال آل احمد در خانواده ای تقریبا خشک مذهب به دنیا آمده است. پدرش از ادامه تحصیل او در دبیرستان مخالفت کرده بود. اما خود جلال، مخفیانه در دارالفنون ثبت نام کرده بود. شاید بتوان مخالفت های ریز و درشتی که گاهی در کتاب هایش با دین و دینداری می کند را تاثیر تربیت خشک دینی دانست. البته مخالفت هایی که گفتیم خیلی منطقی صورت گرفته است. در حقیقت جلال آل احمد در کتاب هایش به شخصیت های دینی زمان خود، چون ملا ها و ... به چشم یک شخصیت دینی و مقدس نگاه نمی کند، بلکه آن ها را یک انسان می بیند که دارای ویژگی های خوب و بد است. این دید شاید امروز به نوعی یک دید عادی و درست است اما در عصر جلال آل احمد خود یک نوع مخالفت محسوب می شد.

 

نون والقلم و دور بودن از زبان مردم

 

نون والقلم و دور بودن از زبان مردم

یکی از بحث برانگیز ترین نکات در کتاب، بین اهالی فرهنگ و منتقد، در همین است که آیا این کتاب از زبان مردم دور شده و یا نه؟ در حقیقت به وضوح نمی توان به این سوال پاسخ متقن و دقیقی داد. اما اگر از یک زایه دید دیگری به این سوال نگاه کنیم شاید پاسخی بیابیم که برای ما کافی باشد.

سبک نوشتاری این کتاب به طریقی، طنز می باشد. یعنی استدلال ها و صحبت ها  و .. یک فضای طنز را در داستان حاکم کرده است. این نوع سبک تقریبا در بین کتاب های جلال آل احمد نادر است. جلال، یک نویسنده واقع گرا بوده است و کمتر سعی کرده چیزی را بزرگ تر یا کوچکتر از واقعیتش نشان دهد. اما طنز ذاتش دقیقا برعکس این اتفاق است. یعنی جاهایی به بزرگی نشان داده شده و جاهایی دیگر کوچکتر از حد اصلیش. این انتخاب سبک در نون والقلم به نوعی شاید امتحانی برای آل احمد بوده و یا محتوایی که آل احمد میخواسته در داستان جاری کند با این نوع گفتار بیشتر همخوانی داشته است. اما چیزی که می توان به قطع گفت این است که طنز مانند آینه ای منحنی است و واقعیت را آن گونه که است نشان نمی دهد، به نوعی از زبان مردم که مانند آینه ای تخت است، دور می باشد. انتخاب طنز برای کتاب نون و قلم در حقیقت برای ما موید این نکته است که جلال به عمد سعی داشته است که از زبان مردم کمی فاصله بگیرد و در فضایی آزاد تر و بی قید و بند تر نون والقلم را پرورش دهد. به بیان بهتر می توان گفت آل احمد، با انتخاب سبک نوشتاری طنز و حفظ قلم خود، یک میانه بین زبان مردم و زبان افکار خود را انتخاب کرده است.

 

اینبار نگاه از دید جلال آل احمد

 

اینبار نگاه از دید جلال آل احمد

همانطور که در بالاتر گفتیم ویژگی اصلی کتاب های جلال آل احمد این است که نوشته هایش روان و البته برآمده از دل مردم است. این سخن یعنی مردم خود داستان زندگی خود را واگویه می کنند. در اصل جلال آل احمد در کتاب هایش به مردم به نوعی آموزش می دهد که مشکلات جامعه را بتوانند از دید خودشان ببینند. گفتن داستان به زبان آن ها این امکان را برایشان فراهم کرده بود.

اما وقتی جلال  در کتاب نون والقلم، زبانش را تغییر می دهد، در حقیقت دوربین نشان دادن مسائل را نیز جایش را عوض می کند. اما این دوربین را به جای حکام و صاحبان قدرت نمی نشاند بلکه آن دوربین را به جای خود به عنوان قاضی داستان می نشاند.

در حقیقت نون والقلم داستان بین دین و بی دینی، دموکراسی و دیکتاتوری، وفاداری و خیانت است. این مفاهیم و عنوان ها از دید مردم تقریبا داستانش مشخص است در حقیقت جلال با حفظ احترام برای افکار مردم به نوعی آن ها را از وادی قضاوت کنار گذاشته و خود در نون والقلم مشغول تناسب دادن بین مفاهیم گفته شده است. شاید عمق بالای این مفاهیم بود که جلال را در نون والقلم وادار کرد تا خود وارد داستانش شود و گره از کار باز کند.

 

به قلم: مرتضی ملک جاری

%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

کتاب های دیگر انتشارات کتابچین

ویدئوهای مرتبط با کتاب

نظرات کاربران

×
راهنمای نقد و نظر برای کتاب:

برداشت شما از محتوای کتاب چیست؟ مانند یک کارشناس نظر دهید. به نظرات کوتاه مثل خوب عالی و...چین تعلق نمی گیرد

*امتیاز دهید
Captcha
پاک کردن
مالک ایزدی

کتاب مطالعه نکردم .که برداشت ومحتوای ان را بدونم

1402-09-13

فرشته

خوب بود

1400-12-05

سیدعلیرضا

تاریخ در قالب رمان یعنی نون و القلم اثر آل احمد

1400-10-14

مجیدی

کتاب خیلی خوب و جالبی بود

1400-08-15

رضا

کتابی اجتماعی و تاریخی بود. درباره تاریخ ایران قدیم بود در جنگ جهانی دوم و نشون میداد که اخلاق رئسا با مردم چگونه بود و چقدر ظلم میکردند

1400-08-13

بی نام

در این کتاب به زندگی دولت هایی اشاره میشود که با قتل و غارت به جایگاه و منصب میرسند و همه مردم از ترس جانشان از آنها فراری اند. در کل داستان خوب و آموزنده ای است

1400-07-03

محمدرضا

فقط میتونم بگم عالی

1400-05-27

milad karymy

بسیار عالی و حجم مفید

1400-01-08

برچسب ها