×

جستجو

×

دسته بندی ها

×
توجـه
برای استفاده از نسخه ویندوزی به رمز عبور نیاز دارید درصورتیکه رمزعبور ندارید بعدازنصب، بر روی لینک " رمز عبور را فراموش کرده ام" کلیک کنید.
دانلود نسخه ویندوز

دانلود رایگان کتاب از اپلیکیشن کتابچین

×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای دریافت لینک دانلود شماره همراه خود را وارد کنید
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
×
دانلود رایگان اپلیکیشن کتابچین
برای مطالعه نمونه کتاب، ابتدا اپلیکیشن کتابچین را نصب نمایید.
دانلود رایگان نسخه ویندوز
دانلود نسخه ویندوز
دانلود رایگان نسخه ios
دانلود از اپ استور
تحفه جامی - هفت اورنگ

دانلود کتاب تحفه جامی - هفت اورنگ

تحفه جامی - هفت اورنگ
برای دانلود این کتاب و مطالعه هزاران عنوان کتاب دیگر، اپلیکیشن کتابچین را رایگان دانلود کنید.
%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

جزئیات
فهرست
نقد و بررسی

نام کتاب : تحفه جامی - هفت اورنگ

نویسنده : جامی

ناشر : کتابچین

دسته بندی : ادبیات ایران, شعر فارسی, شعر عروضی

نوع کتاب : Epub

قیمت نسخه الکترونیک : رایگان


معرفی کتاب

"نحفه جامی" / هفت اورنگ

نورالدّین عبد الرّحمن بن احمد بن محمد  که معروف است به جامی در ۲۴ آبان ماه سال ۷۹۳ در خرگرد چشم به جهان گشود.وی لقب های متعددی مانند شاعر ،موسیقی دان و ادیب و صوفی داشت،از طرف پدر نسبش به حنفی ها میرسد او به خراسان رهسپار شد و شغل قضاوت در پیش گرفت،جامی در سیزده سالگی به همراه پدر به هرات مهاجرت کرد و در آنجا سکنی گزید؛سپس به فراگیری علم و تعلیم مشغول شد و بیشترین زمان حیاتش را نیز در همان‌ جا گذراند.

از همان زمان بود که وی به جامی شهرت یافت. او در اشعارش ابتدا دشتی تخلص می‌کرد،ولی بعد آن را به جامی تغییر داد،علت آن تولدش در شهر جام و ارادتش به شیخ الاسلام احمد جام بیان شده است.

جامی فردی متواضع و خوشرو بود و با اینکه زندگی‌ معمولی و بی تجملی داشت و هیچ‌ وقت زورگویان و قدرتمندان را ستایش نمیکرد، از طرفی شاهان و امرای معاصر وی همیشه به او ارادت داشتند و خود را پیرو و شاگرد او می ‌دانستند.

در مورد اعتقادات مذهبی او اختلاف نظر وجود دارد برخی او را حنفی و اهل سنت میدانند و بعضی دیگر او را شیعه میدانند.

از جامی چندین کتاب و رساله از نظم و نثر به زبان‌ های مختلف از جمله فارسی و عربی به یادگار مانده‌ است،که میتوان به کتاب هایی همچون سلسلة الذهب ،سلامان و آبسال،تحفة الاحرار و... اشاره کرد.

جامی در ۲۷ آبان ماه سال ۸۷۱ در حالی که هفتاد و هشت سال از عمرش سپری شده بود در هرات دار فانی را وداع گفت.

کتاب حاضر قسمتی از تحفه وی میباشد.

 

در بخشی از این کتاب میخوانیم:

بسم الله الرحمن الرحیم

هست صلای سرخوان کریم

فیض کرم خوان سخن ساز کرد

پرده ز دستان کهن باز کرد

بانگ صریر از قلم سحر کار

خاست که بسم الله دستی بیار

مایده تازه برون آمده ست

چاشنیی گیر که چون آمده ست...

فهرست مطالب

این کتاب فهرست ندارد.

نقد و بررسی کتاب هفت اورنگ جامی

شاعران توانا با توجه به روح لطیفی که دارند در توصیف احساسات بشری به زبان شعر تصویرهای زیبایی را می سازند. این عمل باعث می شود که شعر با لطافت خاصی همراه شود. البته این توصیفات نباید به گونه ای باشد که معنا نادیده گرفته شود. در زمان توصیف پدیده ها جامی از صنعت تشبیه بسیار بهره می برد و با این کار کمک می کند خواننده درک بهتری از آنچه روی می دهد پیدا کند.

 

هفت اورنگ

 

نشان دادن محور اصلی اندیشه با تکرار مضامین

شاعران و نویسندگان برخی مفاهیم و جملات را به صورت مکرر در متن خود تکرار می کنند. از طریق همین تکرارها می توان به بنیادهای فکری نویسنده پی برد محور اصلی اندیشه او را شناسایی کرد. از مضامین با تکرار زیاد که در هفت اورنگ جامی می توان یافت وحدت وجود، عشق و فناء فی الله است. جامی در دل داستان ها سعی می کند این مفاهیم را به روش های مختلفی بروز دهد و عنوان نماید.

وحدت وجود

وحدت وجود جزء مفاهیم اصلی است که بنیاد صوفیه را تشکیل می دهد. با توجه به تحقیق و شرحی که جامی بر نوشته های ابن عربی انجام داده است، گفته می شود که وی در مورد وحدت وجود از ابن عربی تاثیر گرفته است. جامی را معلم ثانی وحدت وجود بعد از ابن عربی نیز دانسته اند. البته میل جامی به تصوف و اعتقاد به وحدت وجود او در بین برخی محققین مورد تردید نیز واقع شده است. به نظر می آید با توجه به تمثیل قطره و دریا که در اشعار جامی وجود دارد وی قائل به وحدت وجود بوده است.

نظریه کسب

در باب جبر و اختیار جامی نظرِ اشاعره که گروهی از اهل سنت هستند را با عنوان نظریه کسب پذیرفته است. او توضیح می دهد که اختیار یعنی اینکه بنده آنچه را که حق اختیار کرده اختیار کند. در این نظریه خداوند فاعل افعال بشری است و بندگان فقط این افعال را اختیار می کنند. این نظریه بسیار به جبر نزدیک است همان طور که جامی می گوید «به ما اختیاری که دادی به کار، ندادی در آن اختیار اختیار».

نماد انگاری حیوانات

آثار بسیار زیادی از نویسندگان و شاعران وجود دارد که در آن از حیوانات به عنوان نماد استفاده شده است. در این آثار از حیوانات به صورت تمثیلی استفاده می شود و در داخل داستان درس هایی به مخاطبان منتقل می شود. جامی از پرندگان به صورت نمادی برای انتقال حکمت استفاده کرده است. هفت اورنگ جامی دارای نگاره ها و داستان هایی است که در هر کدام از آنها پرندگان نمادی برای یک حقیقت هستند.

 

هفت اورنگ جامی

 

 پرندگان در این داستان ها نقش اصلی را ندارند و گاها در کناره ها و گوشه های یک نگاره دیده می شود که پرندگان در صحنه حضور دارند. تحلیل های محققان نشان داده است که پرنده در این مجموعه به عنوان نماد آزادی روح بشریت به کار برده شده است.

نظیره گویی به خمسه نظامی

جامی در این اثر که 23640 بیت دارد به سه اثر نظامی شامل لیلی و مجنون، اسکندر نامه و مخزن الاسرار نظیره گفته است. این سه اثر را می توان نظیره مستقیم به حساب آورد که عینا به همان صورت انجام شده است. یوسف و زلیخا نیز به نوعی نظیره خسرو و شیرین به حساب آمده است. این شاعر همچنین به صورت خیلی جزء نظم هفت پیکر را در سلسه الذهب به کار برده است.

نویسنده: سعید گلمحمدی

 




 

%

با کد 1ketabchin در اولین خرید 50 درصد تخفیف بگیرید

کتاب های دیگر انتشارات کتابچین

نظرات کاربران

×
راهنمای نقد و نظر برای کتاب:

برداشت شما از محتوای کتاب چیست؟ مانند یک کارشناس نظر دهید. به نظرات کوتاه مثل خوب عالی و...چین تعلق نمی گیرد

*امتیاز دهید
Captcha
پاک کردن
برچسب ها